Plus
Próbálja ki a prémium fiókot
0   TÉTEL
#
42-9306
0,00 HUF
Az Ön kosara üres

Check Engine (Ellenőrizze a motort) a műszerfalon: a jelzés megjelenésének okai és a hibaelhárítás módjai

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE

Legfrissebb híreinkhez és tippjeinkhez kérjük, adja meg e-mail címét:

A Check Engine egy jelzés, ami a motor vagy a kapcsolódó rendszerek hibás működését mutatja. A modern gépkocsikban ez a gyújtásrendszer vagy az automataváltó hibájáról, a motor fordulatszámának bizonyos időre szóló változásáról vagy az üzemanyag keverék változásáról stb. tájékoztat.

Normál üzemmódban, amikor az összes ellenőrzött rendszer rendben működik, a jelzés a gyújtás bekapcsolásakor kigyullad, és el kell aludnia, amikor a motor működni kezd. Ha azonban a jelzés folyamatosan villog, vagy menet közben váratlanul villogni kezd, bizonyos rendszereket és érzékelőket ellenőriznie kell. Egyes esetekben saját maga is meg tudja szüntetni a hibát. Amennyiben végrehajtotta, amit lehetett, és a Check Engine jelzés továbbra is hibát mutat, szakértők segítségére van szükség.

A Check Engine jelzés villogásának 9 oka

1. Gyenge minőségű üzemanyag használata. Ebben az esetben a Check Engine jelzés általában rögtön a tankolást követően villogni kezd. Ezt megoldhatja egyszerűen úgy, hogy jobb minőségű üzemanyagot vásárol.

2. Az üzemanyag ellátó rendszer tagoltsága. Előfordul, hogy a jelzés azért villog, mert valamilyen okból levegő kerül az üzemanyagrendszerbe, például, ha a tanksapka nem megfelelően zár.

3. Olajszint-csökkenés. Amennyiben a hibajelzés csak a motor melegedése közben jelenik meg, lehet szivárgás a kenési rendszerében. Ebben az esetben alaposan ellenőrizze a motorháztető alatti területet, keressen olajcsíkokat a motorházon. Ha szivárgást talál, szüntesse meg.

4. Üzemanyag szivattyú hiba vagy az üzemanyagszűrő eltömődése. A működés ellenőrzéséhez meg kell mérni az üzemanyag-nyomócsövön a nyomást egy nyomásmérővel. Ha 3 atmoszféra alatt van, az üzemanyagrendszer hibás alkatrészeit meg kell javítani, vagy ki kell cserélni.

5. Szennyeződések az üzemanyag-befecskendező rendszer alkatrészein. Az üzemanyag-befecskendező fúvókák áteresztő képességének csökkenése negatív hatással van a motor teljesítményére, amit jelez a fedélzeti számítógép. Ebben az esetben a megoldás az alkatrészek megtisztítása. Ezt el lehet végezni otthon, különleges adalékanyagok használatával, vagy bízhatja szerelőre is.

6. Gyújtáskimaradás az egyik hengerben. A hengerben ellenőrizheti a szikrát multiméter vagy speciális, piezokristályos szikratesztelővel. Ha nincs szikra, óvatosan meg kell vizsgálnia az olyan alkarészeket, mint a főtengely érzékelő, a gyújtásmodul, a tekercs, az elosztó és a gyújtógyertyák, a nagyfeszültségű vezetékek és a motorvezérlő egység.

7. Gyújtógyertya hiba. Ellenőrizze ezeket, amit keresnie kell: olaj- vagy üzemanyag nyomok a menet területén, szén lerakódások a gyújtógyertyán, sötétbarna vagy sárga foltok az elektródán vagy a szigetelő felületeken.

8. Az oxigénérzékelő (Lambda-szonda) meghibásodása. Elég gyakori, hogy a Check Engine jelzés emiatt villog. Egyes esetekben az érzékelő hibát fizikai jelek mutatják, például nagy mennyiségű korom vagy szennyeződés az alkatrész felszínén. A hibás szenzort ki kell cserélni.

9. A katalizátor hibás működése. Az ellenőrzés egy módja a kimenetnél lévő ellennyomás megmérése nyomásmérővel. Alapjáraton nem haladhatja meg a 10 kPa-t, 2500 rpm fordulatszámon pedig a 20 kPa-t.

Amikor nem mehet tovább

Előfordul, hogy a Check Engine villogása nem kritikusan veszélyes. Ilyen esetben a vezető elmehet a következő benzinkútig, ahol alaposabban megvizsgálhatja az autót. Azonban vannak olyan esetek, amikor villogó Check Engine jelzés mellett szigorúan tilos tovább haladni.

Azonnal meg kell állítania az autót, ha:

 1. A következő figyelmeztető jelzések bármelyike együtt villog a Check Engine jelzéssel:
  • motor túlmelegedés
  • kipufogógáz kontroll
  • olajszint
  • hűtőfolyadék szint
 2. Ha a következő jeleket érzékeli:
  • a motor rezegni kezd
  • a fordulatszám alapjáraton megnő
  • égett szagot érez az utastérben
 3. A motor fordulatszáma nem megy egy bizonyos érték fölé, miközben a jelzés villog.

Összefoglaló

Amennyiben a Check Engine jelzés vezetés közben villogni kezd, álljon meg, és állítsa le a motort. Ezután nyissa fel a motorháztetőt, ellenőrizze a fent említett rendszerek működését, és próbálja meg megoldani a problémát. Ha nem jár sikerrel, becsülje fel miért villoghat a jelzés, és döntse el, lehetséges-e tovább menni. Hajtson a következő töltőállomásra, vagy lépjen kapcsolatba a szervizzel.

A Check Engine jelzés kigyulladását azonban semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez nem csupán veszélyes, de költséges javítást is vonhat maga után. Fordítson kellő figyelmet a figyelmeztető jelzésekre, oldja meg időben a kisebb problémákat, és autója sokáig jól működik majd.

Népszerű bejegyzések