Plus
Próbálja ki a prémium fiókot
0   TÉTEL
#
51-8682
0,00 HUF
Az Ön kosara üres

Szervokormány folyadék: hogyan kell kiválasztani, és kicserélni

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE

Legfrissebb híreinkhez és tippjeinkhez kérjük, adja meg e-mail címét:

A szervokormány hasznos élettartam megegyezik az autó élettartamával, de csak abban az esetben, ha a rendszerben nem szivárog a folyadék. A szervokormány meghibásodásának legáltalánosabb okai, ha nem megfelelő olajat használ vagy nem megfelelő időben cseréli azt. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, hogyan kerülheti el a hibákat, amikor hidraulikus folyadékot vásárol és cserél.

A szervokormány hidraulikus folyadék minőségromlásának okai

A szervokormány intenzív terhelése és az éles nyomásesés a rendszerben az olaj minőségének idő előtti romlásához vezetnek. Szakértőink négy fő okot jelölnek meg az olaj minőségi romlásával kapcsolatban:

 • túlmelegedés;
 • a szervokormány túl intenzív használata (agresszív vezetési stílus);
 • a rendszer integritásának sérülése;
 • nem az autó műszaki előírásainak megfelelő folyadék használata.

A modern autókban védő megkerülő szelepeket használnak, hogy megvédje a rendszer elemeit a károsodástól.

Mikor kell kicserélni a szervofolyadékot

A legtöbb autógyártó, beleértve a Mitsubishit, a Volkswagent, a Fordot, azt ajánlja, hogy a folyadékot 1-2 évente vagy 100 000 kilométerenként cseréljük. A következő jelek utalhatnak arra, hogy nem tervezett olajcserére van szükség:

 • színváltozás, sötétedő olaj;
 • égett szag megjelenése;
 • megnövekedett kormánykerék ellenállás;
 • rendellenes hangok a kormánykerék elfordításakor;
 • folyadék szivárgás.

Abban az esetben is ki kell cserélni a folyadékot, ha a szivattyú, vagy más kormányszervo alkatrész cseréjére került sor. Olyan olaj használata, mely elvesztette eredeti tulajdonságait, vagy nem megfelelő, károsíthatja a szivattyút vagy a tengelyeket, és a tömítő elemek idő előtti kopását idézheti elő. Néhány autóban, mint a Toyota Corolla, a Subaru Impreza, és majdnem az összes Volkswagen, a tömítőelemek cseréjére nincs lehetőség. Ha elkopnak, az egész szervokormány rendszert ki kell cserélni.

Hogyan kell szervofolyadékot választani

A folyadékoknak számos fő típusa van:
1. Ásványi. Ezekben kőolaj részecskéket tartalmaznak, valamint adalékanyagokat, melyek az olaj hatékonyságát növelik. Az ár mellett fő előnyük a ásványi folyadék, és hogy nem rongálják a gumiból készült alkatrészeket. Ugyanakkor rövid ideig használhatók, és fokozott habképződésre hajlamosak.

2. Félszintetikus. Ezekben ásványi- és szintetikus alapanyagok is találhatók. Előnyeik a kisebb mértékű viszkozitás, a habképződésnek való ellenállás, valamint a jó kenés. Emellett a félszintetikus folyadékok rongálják a szervokormány gumiból készült alkatrészeit.

3. Szintetikus. Ezek az olajok főképp polihidrikus alkoholt, poliésztereket és kis mennyiségben különösen finomított ásványi olaj részecskéket tartalmaznak. A gumitömítések megrongálását megelőzendő, szintetikus olajokba különleges adalékanyagokat kevernek. A szintetikus folyadékok drágábbak, de kiválóak a teljesítmény mutatóik: ellenállnak a habképződésnek, alacsony viszkozításúak, szélsőséges hőmérsékleten is működnek, ezeknek a leghosszabb az élettartamuk is.

A szervokormány folyadékok csomagolásán általában talál arról információt, hogy a termék milyen szabványoknak felel meg, és milyen autómárkáknál használják.

A hidraulikus folyadékok nem csupán összetételükben különböznek, de színük is más. A leggyakoribbak a következők:

1. Piros. Ezeket a General Motors csoport előírásai alapján gyártják, és Dexron néven is ismertek. Ezt a General Motors konszern, és licensz alapján más cégek is gyártják. A Toyota, Nissan, Hyundai, Kia, Mazda, és a General Motors autóban használják ezeket az olajokat.

2. Sárga. Ezt főképp a Mercedes-Benz autókhoz gyártják. Az olajakat a Daimler vállalat fejlesztette ki, de licensz alapján gyártják más cégek is.

3. Zöld. Ezeket a német Pentosin cég gyártja. A Volkswagen , Ford, Bentley, BMW, Volvo autókban, valamint a Daimler AG csoport autóiban használják.

Szín alapján azonban hiba szervokormány olajat választani. Az egyező szín nem minden esetben az egyező összetételt jelzi. Például, a Dexron folydékok lehetnek ásványiak, vagy szintetikusak, de ugyanolyan a színük. Szigorúan tilos az ásványi, a szintetikus és a félszintetikus olajokat keverni.

Szervofolyadék csere otthon

A szervokormány folyadékot mindenki ki tudja cserélni maga. Ez egyszerű feladat, és körülbelül 30 percig tart. Szüksége lesz egy nagy fecskendőre, egy kannára, amibe leengedi a régi folyadékot, és védőkesztyűre.

Végezze el a következő lépéseket ebben a sorrendben:

 1. Emelje fel az autó elejét egy jack emelővel, és rögzítse a gépkocsit.
 2. A fecskendő segítségével pumpálja ki a régi folyadékot a tartályból.
 3. Csatlakoztassa le a vezeték visszatérő ágát, és helyezze egy előre előkészített tartályba, Engedje le az olajat.
 4. Öntse be az új folyadékot a rendszerbe.
 5. Néhány alkalommal fordítsa el ütközésig a kormánykereket.
 6. Amikor leengedi a régi folyadékot, az újat a szervokormány folyadék tartályban lévő jelig, vagy a tartályban található nívópálcán lévő jelölésig töltse. Addig töltse az új folyadékot, amíg az kifolyik a vezetéken.
 7. Csatlakoztassa vissza a vezetéket, indítsa be a motort, és mindkét irányba forgassa el a kormánykereket.
 8. Újra töltse fel a tartályt a jelölésig.

Összefoglaló

Kizárólag jó minőségű olajat vásároljon, és mindig vegye figyelembe autója műszaki paramértereit, és ne hanyagolja az olajcserét. A nyugodt vezetés, az olaj időben való cseréje és a megfelelő olaj kiválasztása garantálja, hogy szervokormánya hosszan és megbízhatóan fog működni.

Népszerű bejegyzések