Plus
Próbálja ki a prémium fiókot
0   TÉTEL
#
72-3709
0,00 HUF
Az Ön kosara üres

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE

Legfrissebb híreinkhez és tippjeinkhez kérjük, adja meg e-mail címét:

Autó motor

5w30 vagy 5w40: melyik motorolaj megfelelőbb a téli használatra

A kenőanyag rendszer teljesítménye közvetlen hatással van a motor élettartamára. Ez az oka annak, hogy a gépjármű tulajdonosok döntő többsége komolyan eltűnődik azon, hogy milyen olajviszkozítású kenőanyagot részesítsenek előnyben a téli időszak előtt a maximálisan megbízható motorvédelem biztosítása érdekében. Ebben a cikkben két rendkívül népszerű motorolaj fajta, az 5w30 és az 5w40 tulajdonságait mutatjuk be, hogy világossá válhasson, melyik a leginkább megfelelőbb a hideg évszakban való használatra.

Több információ
A 2018 első felében népszerű motortípusok Európában

Mely motortípusok voltak a legnépszerűbbek 2018 első hat hónapjában az EU és EFTA országokban?

Ezek a motorok milyen arányban találhatók meg a gépkocsikban? Melyik országban vannak nagyobb számban alternatív üzemanyaggal közlekedő autók?

Új infografikáink segítenek megadni a választ ezekre a kérdésekre.

Több információ

Autófékek

A fékbetétek cseréje: csereperiódus és ára

Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, azt mondhatjuk, hogy a forgórészekkel érintkező fékbetétek súrlódása lassítja le és állítja meg az autót. A fékbetétek egy nagyon pontos és komplex rendszer részei. Ebben a rendszerben minden egyes alkatrésznek teljes összhangban kell működnie.

Több információ
ABS

Az ABS (Blokkolásgátló fékrendszer) egy olyan rendszer, amely erőteljes fékezés esetén megakadályozza a kerekek teljes blokkolását.

Több információ

Tippek

Váltóolaj: a megfelelő olaj kiválasztása, csereperiódus és ára

A sebességváltóolaj egy olyan kenőanyag, amelyet kifejezetten gépjárművek kézi sebességváltóihoz, differenciálműveihez és váltóházaihoz használnak. Az olaj segíti a hajtáslánc zökkenőmentes működését, és védi a jármű sebességváltó rendszereinek kritikus belső alkatrészeit a kopástól és a hőkárosodástól. A sebességváltó olajadalékok pedig arra szolgálnak, hogy védjék a sebességváltó alkatrészeit a korai kopással szemben.

Több információ
Lengéscsillapító: funkciói, meghibásodásának tünetei és a csere költségei

A lengéscsillapítók a jármű felfüggesztésének szerves részét képezik. A lengéscsillapítót úgy tervezték, hogy elnyelje vagy csillapítsa a rugók és a felfüggesztés összenyomódását és visszahatását. Szabályozzák a nem kívánt és túlzott rugómozgást. Az első és hátsó lengéscsillapítók biztosítják, hogy a gumiabroncsok mindig érintkezzenek az útfelülettel. Ha az úton lévő bármely bukkanónál vagy mélyedésnél a jármű felfüggesztése és rugói elmozdulnak, hogy a gumiabroncs érintkezésben maradhasson az úttal, és elnyelje az energiát. A lengéscsillapítók csillapítják a rugók mozgását azáltal, hogy a rugó mozgási energiáját hőenergiává (hőenergiává) alakítják. Ez a hőenergia aztán hidraulikus folyadékban degenerálódik.

Több információ

Szójegyzés

Steptronic

A Steptronic egy olyan funkció elnevezése, amely révén manuálisan lehet fokozatot váltani az automata sebességváltók esetében. A Steptorinc rendszer 1996-ban történt kifejlesztése a német ZF Friedrichshafen AG vállalat nevéhez fűződik, és a BMW dizájnján alapszik. Ilyen típusú rendszer található például a BMW, a Mini, az MG és Rover által készített autókban is. A sebességváltót sebességfokozat váltókar, vagy a kormánykeréken elhelyezett gombok révén lehet használni.

Több információ
Tiptronic

A Tiptronic a védjegyzett elnevezése annak a speciális funkciónak, amely lehetővé teszi, hogy a gépjármű vezetője manuálisan is kezelhessen egy automata sebességváltót. A Tiptronic rendszert a Porsche vállalat fejlesztette ki 1990-ben, és eredetileg kizárólag csak a márka égisze alá tartozó gépjármű típusokhoz állt rendelkezésre. Napjainkban már a Tiptronic különböző változatait alkalmazzák a gépjárműveikhez az olyan gyártók, mint az Audi, a Volkswagen, a Seat, és a Peugeot.

Több információ

Hírek

Miért csökken a dízelek népszerűsége Európában

Manapság Európában szemmel láthatóan csökken a dízelüzemű autók iránti kereslet. Valószínűsíthető, hogy ez a tendencia a soron következő évekre is jellemző lesz. Éppen ezért érdemes kicsit górcső alá venni ezt a témát.

Több információ
A Jaguar először nyerte el az Év Autója címet

Az Év Autója verseny győztesét Genfben hirdették ki. 2019-ben ez a Jaguar I-Pace elektromos crossover lett. Ez az első alkalom, hogy a brit márka egy modellje kapja ezt a díjat.

Több információ

Diagnosztika

Infografika

Figyelmeztető lámpák, amelyek a különböző rendszerek bekapcsolását jelzik

A modern gépkocsikban számos elektromos rendszer található, és mindegyik külön figyelmeztető lámpával rendelkezik. Összesen több mint száz jelzés található az autóban. Itt ezeket ismertetjük részletesen. Kezdjük a jelzésekkel, melyek egy rendszer be- vagy kikapcsolt állapotát mutatják.

Több információ
A 20 év alatt
értékesített új
autók száma

Itt talál néhány infografikát, melyet Önnek készítettünk. Ebből megtudhatja, hogy 1998 és 2017 között Nyugat-Európa országaiban mely karosszériatípusokat kedvelték legjobban az autósok. Például a következő trendek figyelhetők meg: a szedánok iránti kereslet Európában csökkent. Ezt a fajta karosszériatípust évről évre alacsonyabb számban regisztrálják: arányuk az újonnan regisztrált gépkocsik között 20 év alatt 76 %-ról 46 %-ra csökkent.

Több információ