• WEBÁRUHÁZ
 • CLUB
Próbálja ki a prémium fiókot
0
Garázsom
Jármű hozzáadása
0
TÉTEL #16-6637
0,00 HUF
Az Ön kosara üres

Hogyan válasszon nyári gumiabroncsot

A gépjárműipari szakemberek azt ajánlják, hogy a tavasz beköszöntével, amikor a nappali átlaghőmérséklet nulla fok fölé emelkedik, a téli gumikat cseréljük le nyári gumiabroncsokra. Egyes országokban meg is bírságolhatják azokat a gépjármű tulajdonosokat, akik nem az adott évszaknak megfelelő gumiabroncsot használnak. Ebben a cikkben arra szeretnénk rávilágítani, hogy miért olyan fontos, hogy az időjárási körülmények figyelembevételével válasszon gumiabroncsot, illetve, hogy milyen típusú gumiabroncsokat érdemes előnyben részesíteni.

Miért fontos lecserélnem a téli gumikat nyári gumiabroncsokra?

A téli gumiabroncsokat lágyabb gumikeverékből állítják elő, amelynek a rugalmassága jelentős mértékben csökken, amikor a gumiabroncs a forró aszfalttal érintkezik. Emiatt csökken a gumiabroncs tapadása, megnő a futófelület kopásának mértéke, nagyobb lesz a gumidefekt kockázata az akadályokon történő áthaladás során, és jelentős mértékben megnő a fékút is. Ugyanakkor a túlságosan lágy gumi hatással van a gépjármű úttartási képességére is. Az említett tényezők miatt a nyári gumiabroncsok előállításához a gyártók alacsonyabb szilikon-polimer tartalmú, keményebb gumikeveréket használnak.

A nyári gumiabroncsok a futófelület mintázat terén is eltérnek a téli gumiktól. A nyári gumikon hosszanti irányú keskenyebb vájatok vannak, és a téli gumiktól eltérő konfigurációjú lamellák, amelyek csökkentik a vízen futás kockázatát, növelik a tapadás mértékét száraz illetve nedves útfelületen, emellett biztosítják, hogy a gumiabroncs képes legyen ellenállni a deformációnak a gépjármű manőverezése során, valamint kiváló irányíthatóságot és rövidebb fékutat biztosítanak.

10 tipp a nyári gumiabroncsok kiválasztásához és használatához

 1. A gumiabroncsok cseréje esetében figyelembe kell venni a gépjármű használati körülményeit is, mivel az évszakok közötti átmeneti periódusban az időjárás eléggé kiszámíthatatlan lehet, és jelentős mértékű hőmérséklet különbségek, eltérések lehetnek a nappali és az éjjeli időszak között. Éppen ezért, ha ön például főként reggelente, illetve esténként használja a gépjárművet, akkor nem érdemes elsietnie a gumiabroncs cserét. Jobb, ha vár addig, amíg a nappali átlaghőmérséklet stabillá válik, és eléri az 5-7°C közötti értéket.
 2. Amennyiben régi gumiabroncsot kíván használni, akkor fontos, hogy ellenőrizze a futófelület vastagságát is. Ez az érték nem lehet kevesebb 2.5-3 mm-nél, ugyanis ellenkező esetben a gumiabroncsok tapadása nem lesz elégséges.
 3. Mivel a meghajtott tengelyen lévő gumiabroncsok lényegesen nagyobb mértékben kopnak, ezért érdemes a következő abroncs-csere alkalmával az első és a hátsó tengely gumijait egymással felcserélni; illetve, ha a futófelület mintázata ezt lehetővé teszi, akkor a bal és a jobb oldaliakat is érdemes egymással felcserélni. Ily módon jobbá válik a gépjármű kormányozhatóság, és megnő a gumiabroncsok élettartama. Abban az esetben, ha az egyik tengelyen régi gumikat használ, míg a másik tengelyen új gumiabroncsokat, akkor az újakat ajánlott a meghajtott tengelyre felszerelni.
 4. Az új gumiabroncsok beszerzésénél fontos, hogy az adott gépjármű használati körülményeinek megfelelő futófelület mintázatú legyen kiválasztva. Például "nyugodt" vezetési stílus esetén a szimmetrikus egyirányú mintázatú gubaimaroncsok a megfelelők. Az ilyen típusú autógumik olcsók, jól kiegyensúlyozott karakterisztikájuk van, és visszafordíthatók. Az aszimmetrikus futófelület mintázatú gumiabroncsok jóval sokoldalúbbak. Száraz és nedves útfelületen is kiváló úttartást biztosítanak a gépjárműnek, így ideálisak "sportos" stílusú vezetéshez. Jelentős mértékű csapadéknak kitett régiókban történő használat esetében, az irányított mintázatú gumiabroncsok nélkülözhetetlenek, mivel az esetükben minimális mértékű a vízen futás veszélye.

 1. Mivel a gumi hajlamos az "elöregedésre", ezért minél tovább tárolják raktárban, annál rövidebb lesz az élettartama. Éppen ezért olyan termékeket ajánlott megvásárolni, amelynek esetében a gyártási idő nem régebbi 1-2 évesnél.
 2. Amennyiben minden egyéb körülmény változatlan marad, a kemény gumiabroncsok, lényegesen nagyobb mértékben ellenállnak a kopásnak. Ezért, ha az adott gépjárművel napi szinten nagy távolságot tesz meg, akkor érdemes előnyben részesítenie az ilyen típusú gumikat. Viszont fontos azt is megemlíteni, hogy a puhább gumi jobb tapadással rendelkezik.
 3. Könnyűfém felnikhez olyan gumiabroncsokat érdemes kiválasztani, amelyek magas terhelési index-szel rendelkeznek. Az ilyen típusú gumiabroncsok kevésbé hajlamosak a perem szakadásra, viszont a használatuk az üzemanyag fogyasztás kismértékű növekedésével jár.
 4. A gumiabroncsok felnivel, keréktárcsával együtt történő cseréje sokkal kényelmesebb, és egyúttal gazdaságosabb is, mintha csupán magukat a gumiabroncsokat cserélné ki. Az első esetben a cserét sajátkezűleg is elvégezheti. Emellett a szerelvénnyel együtt történő csere esetében jóval kisebb a gumiabroncsok le- és felszerelése során a megsérülésük kockázata.
 5. Abban az esetben, ha gépjárműve gyártója által ajánlott méretű gumiabroncsok közül  akar megfelelőt kiválasztani az autójához a nyári időszakra, akkor azt javasoljuk, hogy a szélesebb dizájnnal rendelkezőket részesítse előnyben. Az ilyen típusú gumiabroncsok nagyobb tapadási felülettel rendelkeznek. Ugyanakkor viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a vízen futás kockázata magasabb lehet az esetükben.
 6. Amennyiben olyan neves gyártók termékei közül választ, mint a Continental, Bridgestone, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli, Cooper stb., akkor biztos lehet benne, hogy a megvásárolt gumiabroncsok hosszú időn keresztül ellátják a funkciójukat. A neves gyártól a termelő üzemek és a tesztelő egységek mellett saját kutató központokkal is rendelkeznek, így elmondható róluk, hogy aktívan részt vesznek az innovatív technológiák kifejlesztésében, és alkalmazásában is. Ennek köszönhetően a kínálatukban kizárólag csak megbízható, nagy teljesítményű, kiváló minőségű, és maximálisan biztonságos gumiabroncsok találhatók.

Összegzés

A közlekedés biztonságára közvetlen hatással van a gumiabroncsok megbízhatósága, és minősége, mivel a gépjármű irányíthatósága, úttartó képessége, off-road - terepjáró - teljesítménye, és féktávolsága is tőlük függ. Éppen ezért fontos, hogy a gumiabroncsok kiválasztásakor kellő felelősséggel járjon el. Kérjük, hogy a gumiabroncsok kiválasztásakor vegye figyelembe a gépjárműve gyártójának ajánlásait, és a mi tippjeinket is annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb termékeket vásárolhassa meg.

Népszerű bejegyzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Legfrissebb híreinkhez és tippjeinkhez kérjük, adja meg e-mail címét: