• WEBÁRUHÁZ
 • CLUB
Próbálja ki a prémium fiókot
0
Garázsom
Jármű hozzáadása
0
TÉTEL #89-5262
0,00 HUF
Az Ön kosara üres

Autós nyaralás tervezése: hogyan készítse fel a hosszú útra gépkocsiját

Egy autós utazás fantasztikus kaland és egyedülálló élmény lehet. De valódi megpróbáltatássá is alakulhat. Ez attól függ, mennyire alapos volt a felkészülés. Olvasson tovább, és megtudhatja, hogy mit kell autójában ellenőriznie és kicserélnie indulás előtt, valamint, hogy mit vigyen magával, ha gépkocsival indul nyaralni.

11 lépés a biztonságos autós utazáshoz

 1. A kerekek ellenőrzése. Kezdetnek meg kell mérnie a gumiabroncs meglévő profilmélységét. Ennek legkényelmesebb módja, ha speciális eszközt - mélységmérőt - használ. A legtöbb országban az törvény tiltja, hogy 1,6 mm-el kisebb profilmélységű gumival közlekedjünk. Ez az érték azonban a kritikus határ. A szakértők még azt is mondják, hogy ha a gumiabroncs barázdáinak mélysége eléri a 4 mm-et, a vizencsúszás veszélye jelentősen megnő. Ne feledje, hogy gumiabroncsok egyenlőtlenül kophatnak, ezért a pontos eredményhez különböző helyeken kell a mérést elvégeznie, és kiszámítani az átlagot.
  Emellett ellenőriznie kell a kerekekben a levegő nyomását is, és szükség esetén felfújni ezeket. Vegye figyelembe, hogy a nyomásértékeknek teljesen telepakolt autó esetén 10-15%-al magasabbnak kell lennie, mint a gyártó által javasolt érték. A gumiabroncs nyomásértékekről részletes tájékoztatást az autó műszaki kézikönyvében talál. Ne feledje: akkor végezze a méréseket, ha az autó már teljesen lehűlt.
  A kerekek megfelelő beállítása és kiegyensúlyozása is szüksége. Ez javítja a gépkocsi kormányozhatóságát és csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

 1. A technikai folyadékok ellenőrzése. Az út előtt ellenőrizni kell a hűtőközeg, a fék- és ablakmosó folyadék, valamint a motorolaj és üzemanyag mennyiségét is állapotát. Töltse fel, vagy cserélje ki ezeket, ha szükséges. A folyadékok cseréjének szükségességét általában azok sötétedése vagy zavarossága, színük megváltozása, vagy a folyadékokban úszó szilárd részecskék jelzik. Emellett vásárolhat különleges tesztereket is, melyek elemzik az autóban használt folyadékok állapotát.
 2. Az autó alvázának és motorterének vizsgálata. Ez segít abban, hogy megtalálja autója rendszereinek és egységeinek, például a hidraulikus szervorkormány, a motorhűtő és a sebességváltó kenőrendszerének szivárgását.
 3. A fékrendszer ellenőrzése. Először vizsgálja meg szemrevételezéssel a féktárcsákat- és betéteket, mérje meg vastagságukat. Az alkatrészeket ki kell cserélni, ha vastagságuk az autó kézikönyvében meghatározott minimum érték közelében van.
  Ezután meg kell győződnie arról, hogy a rendszer szivárgásmentes, ehhez álló motor mellett nyomja le néhányszor a fékpedált. Ha a pedál szivacsos, azaz nincs ellenállása, a fékek hibásak.

 1. A légkondicionáló működésének ellenőrzése. A magas hőmérséklet rossz hatással van a vezető éberségére, a reakcióidő csaknem a kétszeresére nő. Ezért nagyon fontos, hogy az autó utasterében kényelmes mikroklíma legyen.
 2. A levegőszűrő cseréje. Ez segít a motorteljesítmény leghatékonyabb kihasználásában, és csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

 1. Új ablaktörlő lapátok felszerelése. A tiszta ablakok a közlekedés biztonsága szempontjából elengedhetetlenek. Ezért kell meggyőződnie arról, hogy az ablaktörlő lapátok szorosan tapadnak a szélvédő felületére, és nem hagynak foltokat vagy csíkokat.
 2. A fényszórók megtisztítása és beállítása, az izzók cseréje. Idővel a por összegyűlik a reflektoron és csökkenti a fény erősségét. A fényszórók kivétele és megtisztítása 2-3 évente egy alkalommal javasolt. Ezenkívül, ellenőriznie kell azt is, hogy a világítóegységek megfelelően működnek-e: a halvány, pislákoló vagy villogó izzók cseréjére van szükség. A fényszórókat be is kell állítani: a megfelelő világítás kiemelten fontos, ha ismeretlen környéken vezet.
 3. A csavarok és anyák meghúzása. Például, ha a kerékrögzítők kilazulnak, a kerék menet közben leválhat. Nincs szükség elmagyarázni, hogy ez mennyire veszélyes.
 4. A vezérműszíj ellenőrzése. Nem lehetnek rajta repedések, olajfoltok vagy kopásnyomok. Emellett a szíjnak megfelelően feszenek kell lennie. Ha ez az elem megcsúszik, a motor szabálytalan működését okozhatja, szakadása pedig a motor meghibásodását okozhatja.
 5. A gyújtógyertyák cseréje. Megjósolhatatlan, hogy mikor hibásodnak meg ezek az alkatrészek. Így, ha már régóta használja ezeket az alkatrészeket, jobb, ha kicseréli őket az út előtt.

Az AUTODOC 6 tippje a gondtalan utazáshoz

 1. Indulás előtt győződjön meg arról, hogy minden dokumentum rendelkezésre áll. Az autó kézikönyve és jogosítványa mellett külföldi út esetén az összes utas útlevelére is szükség lesz.
 2. Amennyiben idegen országokba való látogatást tervez, ellenőrizze az adott ország vonatkozó törvényeit, beleértve a közlekedési szabályokat is.
 3. Vezetés előtt aludjon sokat: ébersége közvetlen kapcsolatban van az utazás biztonságával.
 4. Mielőtt gyógyszert vesz be, például fájdalomcsillapítót, vagy utazási betegségre szolgáló tablettákat, tanulmányozza a betegtájékoztatót és győződjön meg arról, hogy az adott gyógyszer nem tartalmaz az éberséget befolyásoló összetevőket.
 5. Vigyen magával elegendő ivóvizet. Ez segít elkerülni a kiszáradást, amennyiben elakad az úton.
 6. Előre készítsen listát azokról a dolgokról, amelyeket magával kell vinnie. A kötelező dolgok többek között az elsősegély doboz, a tűzoltókészülék, az elakadásjelző háromszög, a tartalék folyadékok és az üzemanyag. Ezenkívül szüksége lehet elemlámpára, autótakaróra, különleges napellenzőkre, szerszámosdobozra, telefontöltőre, meleg ruhákra, takaróra, vontatókötélre, kerékfújóra gumiabroncs nyomásmérővel és egyebekre is.

Összefoglaló

Sohasem láthatja előre az esetleges nehézségeket, ha hosszú útra indul. Még az autó kisebb meghibásodása is komoly gondot okozhat, ha távol van otthonról. Ezért kell előre felkészülnie az útra. Ez nem olyan nehéz: csupán az autó fő rendszereit kell ellenőriznie, kicserélni a kopó alkatrészeket, és összegyűjtenie azokat a dolgokat, amelyek hasznosak lehetnek az út során.

Hasznos videók ebben a témában:

Hogyan készítse fel autóját a hosszú útra

Hogyan készítse fel autóját a hosszú útra

Népszerű bejegyzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Legfrissebb híreinkhez és tippjeinkhez kérjük, adja meg e-mail címét: